JAY POLLMANN – ONE DAY OLDER NONE THE WISER

Singer-songwriter Jay Pollmann woonde met zijn vrouw en drie zonen in een trailer in het kleine en rustige dorpje Hamilton in de Canadese provincie Ontario waar hij in alle rust kon werken aan het schrijven van nieuwe nummers die onder de noemer rootsy blues, folk en Americana kunnen worden gecatalogeerd. Die trailer bracht hem naar zijn live optredens waar hij performt als een ‘one man band’ waarbij hij op zijn ééntje alle begeleidende muziek produceert. Momenteel heeft hij omwille van de coronapandemie en het geldende verbod op reizen en optreden beslist om zijn familie terug onder te brengen in een aangekocht huis nabij Port Dover in Norfolk County, Ontario.

Tot 2017 was deze professionele hout- en gipsplatenbewerker nog gedurende 10 jaar actief als songschrijver en zanger bij het ‘dirt rock’-trio ‘Gruve’ tot hij zijn eerste soloplaat uitbracht in de vorm van een EP die “Head In The Clouds” als titel kreeg. Vorig jaar trok hij in februari en maart naar de ‘Baldwin Street Sound’-studio in Toronto om er samen met een zestal instrumentalisten zijn eerste full-cd op te gaan nemen. Het album heet “One Day Older None The Wiser”, zo vernoemd naar één van de tien songs die voor de plaat werden opgenomen en die u op de audiovideo kunt beluisteren.

De muzikanten die Jay Pollmann bij de opname in de studio hebben bijgestaan zijn multi-instrumentalist en albumproducer Aaron Goldstein op pedal steel, gitaren, bas en drums, naast Jay’s broer Eric Pollmann op bas en drums, Dani Nash op drums, Jesse O’Brien op piano en orgel en Steve Marriner op mondharmonica, terwijl Carleigh Alkins voor de vrouwelijke harmony en backing vocals zorgde.

In de tien songs op “One Day Older None The Wiser” krijgen we voornamelijk optimistische uptemponummers in folk- en rockstijl, te beginnen met de lekker swingende openingstrack “In The Land Of Standing Water” die als eerste single dienst doet en in de daaropvolgende countryrocker “Can’t Unwrite A Wrong”. De inventieve riffs en de catchy beats blijven nadien de kern uitmaken van songs als de bluegrass-‘foot stomper’ “Rest Our Bones” met Steve Marriner prominent aanwezig op mondharmonica, het leuk rockende “Low And Behold” en “North vs South East vs West”. Daarnaast is er ook de grappige bluesrocker “Shoulda Took The Money Outta The Bank” die ons eventjes aan werk van Seasick Steve doet denken en het vlotjes voortkabbelende “Great Lakes And Streams”.

Iets rustiger gaat het er aan toe in de enkele ballads die hij op dit album brengt, zoals de Americana-track “Northumberland Straight”, de eveneens op alt.country gebaseerde albumtiteltrack en de bluesy afsluiter “Wouldn’t Have It Any Other Way”. Dit eerste volwaardige album “One Day Older None The Wiser” levert frisse en optimistische songs op in donkere tijden en zorgt voor het spreekwoordelijke sprankeltje licht aan het einde van de tunnel. Knap werk van Jay Pollmann en zijn muzikale maten.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

video